Περιήγηση στο μεγαλείο τωνΒασιλικών Τάφων της Βεργίνας
Μόλις μία ώρα από τη Θεσσαλονίκη, ένα αρχαιολογικό θαύμα προστατευμένο από την UNESCO, σε προσκαλεί να ταξιδέψεις στην πρωτεύουσα της αρχαίας Μακεδονίας και να εξερευνήσεις τον ταφικό θάλαμο του Φιλίππου Β’, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
Οι βασιλικοί τάφοι της Βεργίνας (αρχαίες Αίγες) ταξιδεύουν κάθε επισκέπτη στο κέντρο του ξακουστού Βασιλείου της Μακεδονίας, το οποίο κυριάρχησε στην Ελλάδα και όχι μόνο, τον 4ο αιώνα π.Χ.
Εδώ έζησε και πέθανε ο βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος Β’ από το 382-336 π.Χ. και εδώ στέφθηκε βασιλιάς ο γιος του, ο Μέγας Αλέξανδρος, λίγο πριν ξεκινήσει το χτίσιμο της θρυλικής του αυτοκρατορίας.
Σήμερα, η Βεργίνα μας δίνει μια σαφή εικόνα για την αρχαία πρωτεύουσα της Μακεδονίας. Δεν πρόκειται απλά για ένα αρχαιολογικό θαύμα, αλλά για έναν από τους μεγαλύτερους χώρους ταφής στον κόσμο – μαζί με τις Μυκήνες, την Τροία και την Κοιλάδα των Βασιλέων στην Αίγυπτο – επειδή, όπως κι αυτοί, οι σημαντικότεροι τάφοι (συμπεριλαμβανομένου του Φιλίππου Β’) ανακαλύφθηκαν ασύλητοι και άθικτοι.
Οι βασιλικοί τάφοι, οι οποίοι ανακαλύφθηκαν μόλις το 1970 και πλέον αποτελούν μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, βρίσκονται στο εσωτερικό ενός καλυμμένου με γρασίδι λόφου, μιμούμενοι τον αυθεντικό ταφικό τύμβο.
Μαζί με τον βασιλικό τάφο του Φιλίππου Β’ είναι και αυτός του έφηβου γιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου (Αλέξανδρος IV) καθώς και άλλων μελών της οικογένειας, μαζί με μερικούς από τους πιο εμβληματικούς θησαυρούς της αρχαίας ελληνικής περιόδου.
Το Μουσείο
Αυτό που θα σου μείνει αξέχαστο είναι σίγουρα η ξεχωριστή αύρα του Μουσείου βασιλικών τάφων των Αιγών. Τίποτα δεν αντιπροσωπεύει περισσότερο εκείνη την εποχή, από τα εκθέματα μέσα στον τύμβο – την χρυσή λάρνακα που περιείχε τα οστά του Φιλίππου Β, το περίπλοκο χρυσό στεφάνι που φορούσε κατά την καύση του, την τεράστια πανοπλία του, τα κοσμήματά του και άλλα αντικείμενα της εποχής – όλα λουσμένα με ένα μοναδικό φως.
Δίον
Άφιξη στο αεροδρόμιο Μακεδονία και φύγαμε για εξερεύνηση! Το πολιτιστικό σου οδοιπορικό ξεκινά στην πιο ιερή πόλη της αρχαίας Μακεδονίας: το Δίον, που απέκτησε μεγάλη σημασία και δύναμη τα χρόνια της άνθισης του μακεδονικού βασιλείου (4ο αιώνα π.Χ.). Εδώ πανηγύρισε τις μεγάλες νίκες του ο βασιλιάς Φίλιππος και εδώ πρόσφερε ο γιος του, Αλέξανδρος, θυσίες στους θεούς πριν από τις εκστρατείες του. Η πρώτη μέρα του οδοιπορικού τελειώνει στο Λιτόχωρο, στους πρόποδες του Ολύμπου.
Το αρχαιολογικό πάρκο του Δίου
Το Δίον είναι ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά αρχαιολογικά αξιοθέατα της Ελλάδας. Χτίστηκε ως χώρος λατρείας του Δία και τα μνημεία του είναι διάσπαρτα ανάμεσα σε θάμνους, δέντρα και λίμνες. Ένα τέταρτο της έκτασης του πάρκου καταλαμβάνουν ιερά, με το παλαιότερο να είναι αφιερωμένο στη θεά Δήμητρα (τέλος 4ου αιώνα π.Χ.). Άλλα δύο ιερά είναι αφιερωμένα στον Δία, τον Ύψιστο και τον Ολύμπιο, ενώ ένα ακόμα ιερό της αιγυπτιακής θεότητας Ίσις είναι προσβάσιμο μέσω μιας μικρής γέφυρας. Στον χώρο θα βρεις και μια χριστιανική βασιλική, όπως επίσης μεγάλες Θέρμες, τα δημόσια δηλαδή λουτρά του Δίου, ενώ στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν υπολείμματα θεάτρων της ελληνιστικής και της ρωμαϊκής περιόδου.